Özenle bakım gören bir günlük civcivler
Temel olarak bir yumurtanın kuluçka sürecine girmesi güç bir işlem değildir. Yalnızca 21 gün boyunca biraz ısı eklenmesiyle, bu yumurtadan bir civciv elde edilecektir. Tüm hayvanlar bu prosedürü gerçekleştirebilir.
Ünlü bir kuluçka işletmesinin pazarlama direktörü, kuluçkahanelerdeki proses konusunda şunları söylemektedir: “Bir kuluçkahanedeki prosesler incelendiğinde, sonucu geliştirmek için mevcut prosesler içinde ayarlanabilen pek çok parametre var. Genellikle en fazla çalışma yaptığımız alan da bu. Böylece daha bütünsel bir yaklaşım uygulamayı göz ardı ederek, öncelikle sub-optimal olan noktaları anlamak mümkün oluyor. Yaptığımız şey yalnızca, civcivlerin gereksinimlerini birinci öncelik haline getirmek”.
Yumurtadan çıktıkları andan itibaren civcivlerin gereksinimlerinin karşılanması
Geleneksel kuluçkahane uygulamasında, civcivlerin çiftliğe geldiklerinde yeme ve suya ulaşmalarından önce 48 ila 72 saatlik bir süre geçebilmektedir. Civcivlerin çıkarılması, nakliye aracına aktarılması ve nakliyelerinin gerçekleşmesinden önceki 30 saatlik süreyi kapsayan ve ilk civcivlerin yumurtadan çıkmasının da göz önünde bulundurulduğu bir “yumurtadan çıkış zaman aralığı” söz konusudur. Bu aşamaların düzenlenmesi sürenin biraz kısaltılmasını sağlayabilir ve yükleme ve nakliye söz konusu olduğunda süre kısaltılmalıdır. Ancak kuluçka makinesindeki sıcaklığın ya da CO2 düzeylerinin arttırılması yoluyla yumurtadan çıkış zaman aralığının kısaltılması civciv kalitesini olumsuz etkileyecektir.
Bunun yanında civcivler için daha fazla alan yaratılmalıdır ve bu da, yumurtalar arasında daha iyi bir hava akımı sağlayacaktır. Maksimum %55 nem ve 1500 ppm CO2 konsantrasyonu dolayısıyla, bu sistemdeki koşullar civcivler için normal kuluçka makinelerine kıyasla çok daha olumlu olacaktır. Böylelikle, civcivlerin gereksinimlerini ön plana aldığınızda, yumurtadan çıkan civcivleri pişirme ihtimali yok.
Vücut ağırlığı daha yüksek, daha sağlıklı civcivlerin elde edilmesi
Sonuç olarak, civcivlerin homojenliği daha yüksek, vücut kütlesi birkaç gram daha fazla ve rezidüel yumurta sarısı alımı daha fazla olacaktır. Pek çok kişi yumurta sarısı kesesinin, yumurtadan çıkış ile çiftliğe varış arasında geçen sürede civcivin yaşamını sürdürmesini sağladığını düşünür. Bu düşünce bir bakımdan doğrudur; ancak civcivlere bakım için yem verildiğinde, yumurta sarısı immün sistemi harekete geçirmek için kullanılabilir. İnce bağırsağın daha iyi geliştiğini, bursaları daha aktif ve daha büyük olan civcivlerin daha sağlıklı, daha büyük ve daha ağır olduğunu görüyoruz.
Kuluçkahane prosesi için bütünsel yaklaşım önemli
Kuluçka makinesinde fiili olarak yem ve su erişiminin sağlaması radikal tasarım değişiklikleri gerektirse de, civcivlere mümkün olan en kısa sürede yem ve su verilmesi kolayca gerçekleştirilmektedir. Bütünsel bir yaklaşımın kuluçkahane proseslerini geliştirdiğini görebiliriz. On sekiz gün süreyle inkübe edilen yumurtaları düz olarak yumurtadan çıkış sepetine yerleştirmek yerine, söz konusu yumurtalar sepetin üstüne asılmış olan bir rafa, aşağıya bakacak şekilde yerleştirilmelidir. Böylece, yumurtadan çıktıklarında, civcivler aşağıdaki sepete düşerek yumurta kabuğu kalıntılarından ayrılmakta, açılmamış yumurtalar ise rafta kalmaktadır. Civcivler, konveyörlerdeki insafsız koşullardan kaynaklanan stres ve kuluçkahanede çapraz kontaminasyon riskleri olmaksızın, çiftliğe ulaşıncaya kadar yumurtadan çıktıkları sepette bekletilmelidir.
Çiftliğe, mümkün olan en iyi civcivin ulaştırılması
Civcivlerin çiftliğe nakliyesi yumurtadan çıkış sepetlerinde gerçekleşmektedir. Böylece civcivler, nakliye sırasında dahi yeme ulaşabilmektedir. Hatta mümkün olan en rahat uzun mesafeli nakliyeyi sağlayacak şekilde, kamyonların kuluçka makinesinde bulunan aynı su ve aydınlatma sistemiyle donatılması da olasıdır. Bir kuluçka işletmesi yetkilisi şunları söylemektedir: “Amacımız, çiftliğe mümkün olan en iyi civcivi ulaştırmak olmalıdır. Bu şekilde, saha deneyimlerimize dayanarak bugüne kadar antibiyotik kullanımının azalması ve genel performans açısından hep iyi sonuçlar gördük. Doğru prosesle elde edilen civcivler, stres faktörlerine karşı daha dayanıklı. Böylece civcivler daha hızlı büyüyor.”
Yorumlar.
Henüz buraya kimse yorum yapmamış.Yorum yapmak için aşağıdaki paneli kullanabilirsin.