Broyler kanatlılarda topallıkla alakalı bakteriler tespit edildi
7 Mart 2019

Arkansas Üniversitesi araştırmacıları, laminitis olgularını önlemek için bir araya geldi ve broyler tavuklarda daha önce karşılaşılmamış bakteri türleri belirlediler.

Arkansas Üniversitesi, Biyolojik Bilimler Profesörü ve hücre-moleküler biyoloji disiplinler arası lisansüstü programı direktörü Douglas Rhoads ve araştırma ekibi, genetik araçları ve zemini tellerle döşeli alanlarda büyütülen tavukları kullanarak, broyler tavuklarda topallığa neden olan “Staphylococcus agnetis” isimli bir bakterinin varlığını tespit etti.

Topallığın broyler tavuklardaki maliyeti

Profesör Douglas Rhoads konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Staphylococcus agnetis, daha önce yapılan sığırlarda yapılan araştırmalarda, mastitisli hayvanların memelerinde izole edilmişti; ancak broyler tavukların bacaklarında görülmemişti. Topallık, kanatlı hayvanlara inanılmaz acılar yaşatır ve bu tür hayvanlar insan tüketimi için uygun bulunmamaktadır. Arkansas kanatlı endüstrisinde, yaşanan topallıklar nedeni ile kaybedilen hayvanların çiftliklere yıllık yaklaşık olarak 20 milyon dolara mal olduğu biliniyor.”

Rhoads sözlerine şunları ekledi; “Etlik piliçlerdeki topallık, hem hayvan refahı hem de mali anlamda önemli bir problemdir. Staphylococcus agnetis patojeninin varlığı, tavuklarda ilk olarak bizim tarafımızdan rapor edilmiştir.”

Tel zemin, enfeksiyon faktörlerinden biri

Arkansas Üniversitesi, kanatlı bilimi profesörü Bob Wideman, tel zemin üzerinde büyüyen genç piliçlerin, ileride topallık ile karşılaşma oranlarının çok daha yüksek ve hatta kaçınılmaz olduğunu belirtti. Profesör Wideman bu çalışma esnasında, aynı zamanda bu tür genç piliçlerde Staphylococcus agnetisin de bir faktör olduğunu gördüklerini açıkladı.

Bu çalışma, Adnan A. K. Al-Rubaye’nin doktora tez çalışması ile hayata geçirildi. Rubaye şu anda, doktora öğrencilerinin katkıları ile Arkansas Üniversitesi’nde hizmet veren Sohita Ojha departmanının hücre ve moleküler biyoloji yüksek lisans programı eğitmeni olarak projenin başında bulunmakta. Aynı zamanda Ouachita Baptist Üniversitesi lisans öğrencisi Joseph Koon da Rubaye’ye destek.

Gen benzerlik çalışması Arkansas Üniversitesi High Performance Computing Center ve Oklahama Üniversitesi High Performance Computing Center işbirliğinde gerçekleştirildi. Arkansas Üniversitesi’nden Jeff Pummill ile Oklahoma Üniversitesi’nden Brain Couger bu aşamada projeye dâhil oldular.

AYAK SAĞLIĞININ ÖNEMİ 

Broyler ırkları ataları ile kıyaslandığında fazlası ile değişmişlerdir. Yabani tavuklar karınlarını doyurmak için günlük zamanlarının %60’ını hareket ederek geçirirlerken günümüzün modern broyleri günlük zamanlarının %80’ini yatarak geçirmektedir. Bu hareketsizlik kümesin içerisinde yem ve suya ulaşmalarını zorlaştırdığından dolayı oldukça endişe vericidir. Dolayısıyla sürekli yapılacak performans için broylerin yürüme yeteneklerinin sürekli gözlenmesi büyük önem taşımaktadır. Çünkü özellikle geç yaşlarda ayak problemlerinden kaynaklanan ekonomik kayıplar tüm sektörün en önemli sorunlarından birini oluşturmaktadır.

Yorumlar.
    Henüz buraya kimse yorum yapmamış.Yorum yapmak için aşağıdaki paneli kullanabilirsin.
Yorum Yap.